ana sayfa
türkü sözleri
türkü notaları
türkü hikayeleri
gönül verenler
bağlama-nota
ozanlarımız
halk müziği
konser-tv
kitaplık
yazılar
sözlük
arşiv
linklerimiz
görüşleriniz
site içinde ara

Güncellemelerden haberdar olmak için
e-mail listemize üye olunuz. 

İsim: 
E-mail: 
            
     Mansur Bildik


Mansur Bildik  1949 yılında Tunceli’ de doğdu. Yörenin iyi bir saz ve söz ustası olan babasından ilk saz derslerini daha çocuk yaşlarında aldı. Ailesinin maddi durumunun elverişsizliği nedeniyle ve henüz 12 yaşındayken babasını kaybettiğinden ötürü orta okulu tamamlayamadan ayrıldı ve zamanının çoğunu çocukluk yıllarından itibaren müzikle uğraşarak geçirdi.

1965 yılında Adana Halk Evi'nde halk müziği ve saz eğitimine başladı ve sistemli bir saz ve müzik eğitimi ile tanışmış oldu. Değerli hocası Ahmet Aydın’ın tavsiyesi ile Istanbul’ da profesyonel olarak müzikle uğraşan arkadaşlarının yanına giderek müzik hayatının önemli bir adımını atmış oldu. Yetmişli yılların basında TRT İzmir radyosundaki üstadlarla çalışarak Türk Halk Müziği repertuarımı derinlemesine geliştirdi. Bu üstadların arasında Mustafa Hoşsu, Talip Özkan, merhum Yılmaz İpek ve Ahmet Günday da bulunmaktaydı.

1975 yılında TRT’ nin açtığı, jürisinde merhum Nida Tüfekçi, Mustafa Geceyatmaz, Yücel Pasmakçı, Mustafa Hossu, merhum Yılmaz İpek ve Talip Özkan gibi üstadların bulunduğu ön dinleme sınavını en iyi derece ile kazanarak, TRT’ de Tunceli yöresi saz sanatçısı sıfatıyla çalışmaya başladı. Aynı sürelerde Şükran Ay, Kamuran Akkor, Alaaddin Şensoy, Hakkı Bulut, İbrahim Tatlıses, Ahmet Sezgin, Nuri Sesigüzel, Yıldıray Çınar,Ahmet Günday, Erkan Ocaklı, Aşık Davud Suları, Aşık Daimi, Aşık Kul Ahmet, Rıza Konyalı, Mustafa Keser, Aşık Murat Çobanoğlu, Aşık şeref Taşlıova, Hisarlı Ahmet (Hacı Ahmet İnegöllü, Kütahya) gibi Türkiye’nin en tanınmış ses ve saz sanatçıları ile yurt içi ve yurt dışı turnelerine katıldı.

1976 - 1980 yılları arasında Avusturya’dan İngiltere’ye kadar tüm Avrupa ülkelerinde solo ve gruplar halinde çalışarak müzik yaşamımı sürdürdü. 1980 yılında Viyana’ ya yerleşti. Dünyada müziğin başkenti sayılan bu şehirde hayat felsefesinin ona verdiği sorumlulukla kendini tamamen müziğe verdi. Çalışmalarının odak noktasını THM ve sazın tanıtımı ve evrenselleştirilmesi oluşturdu.

1984 yılında 125 yıllık geçmişi ve geleneği olan Franz Schubert Konservatuarında saz öğretimine başladı. Burada piyano ve armoni ile ilgilenerek batı ve doğu müziği arasındaki ilişkileri incelemeye çalıştı. Bu arada sayısız televizyon ve radyo programları yaptı ve konserler verdi. Bir çok festivale saz virtüözü olarak katıldı ve bir çok konferans ve seminerde konuşmacı olarak bulundu.

1990 yılından itibaren Avusturya devletinin kültür ve eğitim politikasına yön veren Halk Eğitim Yüksek okullarında sazı öğretmeye ve tanıtmaya başladı.

1993 yazında sazın ve Türk Halk Müziğinin tanıtımını kurumsallaştırmak hayalinin ilk adımını atarak « Viyana Saz Derneği’ ni » kurdu. İlk yıllarında başkanlığını yaptığı bu derneğe yerli, yabancı bilim adamı, sanatçı, sanat severi üye ve talebe olarak kazandırarak, yönetime gelmelerini, dernek için aktif çalışmalarını sağladı. Daha sonra enerjisini tekrar esas konum olan müzik ve müzik eğitimine vermeye başladı.

1992 yılında Viyana' da Kammermusik Festivali' nde arkadaşları ile birlikte geleneksel türk müziğinin seçkin örneklerinden parçalar çaldı. 1993 yılında ünlü Avusturya Pop Şarkıcısı Rainhard Fendrich tarafından Nix is Fix adlı televizyon programında yer almak için ORF (Avusturya Devlet Televizyonu) merkezine davet edildi. Birlikte, Rainhard Fendrich' in öğrenciliği zamanında tanıdığı Türk arkadaşlarını anlatan "Brüder" (Kardeşler) adlı parçayı çaldılar. 1994 yılında Thomas Gottschalk tarafından "Wetten, dass…" programına davet edildi. Bu program ile birlikte, Linz' den canlı yayın yapan bir Eurovision uydusundan tüm Avrupa' ya "Türkü" 'yü ve sazı tanıtma fırsatı elde etti.

Bunca yoğun uğraş arasında evlenmeye ancak 1987 yılında zaman bulabildi. Ona Aydost ve Aycan’ı armağan eden eşi ve çocuklarıyla Viyana’ da yaşamaktadır.

2005 yılında Stefan Bernheimer ile birlikte Barbara Frischmuth'un kitabından uyarlanan "Dostun Alın Yazısı" (Die Schrift des Freundes) filminin müziğini yaptı.

2006 yılında Alina Tretinjak'ın filmi "Kıblemiz Mekke" (Südost Richtung Mekka) filminin müziğini yaptı.

2006 yılında ayrıca "Wien Mozart'ın MOZART YILI dolaysıyla Viyana da yapılan etkinliklere; "Mozart Allaturka" ya iki Workshop ve bir konserle katkıda bulundu.

Mansur Bildik Viyana Eyalet Başkanı Dr. Häupl ve Viyana Eyalet Hükümeti tarafından, Üstün Hizmet Altın Madalyasına layık görülmüştür.

Mansur Bildik, sazın Avrupa ve Avusturya' da tanıtım ve öğretimi için Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Tarafından Şükran Plaketi'ne layık görülmüştür.

Kaynak: http://www.mansur-bildik.com 

 


 



anasayfa l notalar l sözler l bağlama l hikayeler l gönül verenler
halk müziği l ozanlar l yazılar l kitaplık l konser-tv l linklerimiz l görüşleriniz

Herhangi bir konuda yazışmak için: turkuler@turkuler.com