ana sayfa
türkü sözleri
türkü notaları
türkü hikayeleri
gönül verenler
bağlama-nota
ozanlarımız
halk müziği
konser-tv
kitaplık
yazılar
sözlük
arşiv
linklerimiz
görüşleriniz
site içinde ara
tavsiye edin
muhabbet

Güncellemelerden haberdar olmak için
e-mail listemize üye olunuz. 

İsim: 
E-mail: 
            
 

 
   
Halk Oyunlarını Derleme Gezileri

Bora Hınçer

       
   "Türk halk oyunlarını yaşatma ve yayma tesisi", önümüzdeki yıllar içinde yapacağı halk oyunları bayramları için memleketimizin çeşitli bölgelerine ilmi geziler hazırlanmış bulunmaktadır.

Arifiye öğretmen okulu tarih öğretmeni Kırzıoğlu M. Fahrettin, Artvin, Kars ve Ardahan bölgesini adım adım taramış, bu havalideki halk oyunlarını, musukilerini, giyim ve çalgılarını tesbit etmiştir.

İkinci geziye Ahmet Kutsi Tecer, Halil Bedii Yönetken ile film ve ses alma teknisyeni Vasıf Güröney katılmıştır. Heyet gezdiği yerlerde şu oyunlar tesbit edilmiştir.

1-Bolu da Mudurnu Meşelisi
2-İnebolu da İnebolu heyemola oyunu. Bu oyun iki sıralıdır. 8-10 kişi altta, 8-10 kişi de onların omuzlarına çıkarak oynanmaktadır Sadi Yaver Ataman ın Çaycuma da tesbit ettiği ve resimde görüldüğü gibi.
3-Kastamonu da kız erkek karışık oyunlar.
4-Sinop Çırdak ve Heyamol oyunu. Bu oyun çocuk oyunu haline gelmiştir. Üç çocuk kendi yaptıkları oyuncak bir gemi ile oynamaktadır.
5-Tokat'ta Leveke köyünde yeni bir oyun derlenmiştir. On oyuncu davul zurna eşliği ile oynamaktadır.
6-Yozgat'ta Kadın Halayı tespit edilmiştir. Sekiz kız ve bir defçiden müteşekkildir.
7-Yozgat'ın Bayat Viran köyü kız topluluğu, Türkü söyleyerek oynamaktadır.
8-Kırşehir'in Mucur Koca Oyunu. Müzikli halk opereti tarzında konulu bir oyun.
9-Çankırı'nın Sohbet Topluluğu. 22 kişilik.
10-Çankırı'nın Kurşunlu oyun topluluğu. İlmi Heyet, bütün bu halk oyunu topluluklarının filmlerini çekmiş, seslerini banda almıştır.


MİLLETLERARASI I.TÜRK S.KONGRESİ
Evelki ay Ankara'da toplanan Milletlerarası I.Türk Sanatları Kongresi, büyük ilgi toplamıştır. Kongreye 23 devlet, 40 ilim adamı katılmıştır. Ayrıca 30 kadar Türk bilim adamı da bu kongreye iştirak etmiştir.

Kongreyi hazırlayan Türk ve İslam Sanatları Tarihi Enstitüsünü bu hayırlı teşebbüsten dolayı tebrik ederiz. Tarih, sanat, arkeoloji ve etnoğrafya hakkındaki tebliğlerle müphem birçok olayın üzerindeki perdeler aralanmıştır.

TMGT'NIN BİR TEŞEBBÜSÜ
Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı bir Folklor Komisyonu kurarak, folklor araştırmaları çalışmasına başlamaya karar vermiştir. Bu arada 14 Kasım 1959 günü Büyükparmakkapı, Tel Sokak, No 4 Beyoğlu'ndaki merkezinde bir toplantı yapmış, bu toplantıya Saygun, Tecer, Çağlar, Güney, Yönetken, Hınçer, Baltacıoğlu, Özbel ve Ataman'ı çağırmıştır. Bu toplantıda gündem gereğince bir Folklor Enstitüsü kurulması, teşebbüsleri için yabancı memleketlerdeki enstitü bünyelerinin, gelir kaynaklarının incelenmesi ve bir rapor hazırlanması, bir uçtan da her ay teşkilat merkezinde folklorla ilgili bir konferans verilmesi karar altına alınmıştır.


Ayın Olayları
Türk Folklor Araştırmaları-Aralık 1959 

 



 



anasayfa l notalar l sözler l bağlama l hikayeler l gönül verenler
halk müziği l ozanlar l yazılar l kitaplık l konser-tv l linklerimiz l görüşleriniz

Herhangi bir konuda yazışmak için: turkuler@turkuler.com