İnsanlığa postu serdim sereli
Cahiller taş vurdu ezdi cehalet
Bağban olup dost bağına gireli
Zalimler çok yordu üzdü cehalet
15.03.1966 günü Sivas’ın Kangal ilçesinin Yeşilkale köyünde doğmuştur. Yedi çocuklu ailenin üçüncü çocuğudur. Sıkıntılı bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Çobanlık yapmış, bağ-bahçe işleriyle meşgul olmuştur.
İlkokul tahsilini köyünde yapmış. Sivas Cumhuriyet Ortaokulu’nda Ortaokulu okumak istemişse de sıkıntılar yüzünden buna devam edememiş ikinci sınıftan ayrılmıştır.
On yedi yaşında iken babasını bir traktör kazasında kaybettikten sonra köyünde daha fazla durmamış, 1994 yılında İstanbul’a taşınmış; inşaatlarda çalışarak geçimini sağlamaya çalışmıştır. Çırak olarak başladığı inşaat alanında, azmi, gayreti ve sabrı sayesinde bugün taşeronluk yapar hale gelmiştir. 2000’lerin başında “Emirhan İnşaat”ı kurmuştur ve hâlâ bu kuruluşun başındadır.
1989 Gürün’ün Sarıca köyünden olan Meryem ile evlenmiş, bu evlilikten ikisi kız üç çocuğu (Emirhan, Maide Nur, Hayal Nur) olmuştur.
İhlasî, hâlâ İstanbul’da yaşamaktadır. Ancak Sivas ve köyü ile irtibatını yitirmemiş; çeşitli vesilelerle sık sık buralara gelerek sıla hasretini gidermeye çalışmıştır.
Her ne kadar tahsilini yarıda bıraksa da Bekir Akbulut / İhlasî okumayı aşk derecesinde sevmiş, hatta kendisine sayısı 3000 kitaba ulaşan bir de kitaplık oluşturmuştur. Pek çok kurum kuruluşa da yüzlerce kitap bağışında bulunmuştur. Bunun haricinde İhlasî’nin hatırı sayılır bir de para koleksiyonu vardır.
Şiir yazmaya on bir yaşında başlayan Bekir Akbulut’un ailesinde herhangi bir âşık bulunmamaktadır. Bunun yanında sazı, irticali ve ustası yoktur. Kendisinin de herhangi bir çırağı yoktur. Mahlas olarak başlangıçta adını kullanırken Doğan Kaya’nın kendisine “İhlasî” mahlasını vermesinden sonra bunu kullanmaya başlamıştır. 2012 yılında TC Kültür Bakanlığı tarafından “Halk Şairi” kimliği verilmiştir. Şiire başladığı yıllarda okuduğu Kerem ile Aslı hikâyesinin bu yola girmesinde büyük rolü olmuştur.
Şiir tekniği kuvvetlidir ve daima “Daha iyisini nasıl yapabilirim?” kaygısı içinde olmuştur. Kitabımıza aldığımız farklı şiir şekilleri ve örnekleri de bunun işaretidir. Dili sade ve akıcıdır. Hemen her konuda şiiri vardır. Ancak onda öne çıkan ve başarılı örnekler sergilediği alan tasavvuftur.
Ruhsatî, Şenlik, Sümmanî, Erzurumlu Emrah, Mevlüt İhsani, Reyhanî, Ercişli Emrah sevdiği şairlerin başında gelir. Ersin Kayışlı tarafından iki şiiri (Meyri ve Bağrıma Benim) bestelenmiştir.
İhlasî, İstanbul Aydınlar Ocağı, SİYŞAD (Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği), (Sivas Aşıklar Ozanlar derneği üyesidir.
Her icraatında kul hakkını gözeten, paylaşmayı ve yardım etmeyi seven İhlasî doğruluğu kendisine düstur edinmiş, ülkesine ve milletine sevdalı birisidir.
Hakkında iki kitap çıkmıştır. Söz konusu kitapların künyeleri şöyledir:
Bekir Akbulut, Meyri, Vilâyet Yayınevi, Sivas, 2012, 176 s.
Kübra Güney, Eyvallah-Bekir Akbulut Hayatı ve Şiirleri, Vilâyet Kitabevi, Sivas, 2014, 296 s. (Kübra Güney, bu çalışmasını önce, aynı sene Cumhuriyet Üniversitesinde Doğan Kaya danışmanlığında bitime tezi olarak hazırlamıştır.)
Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Doğan Kaya tarafından hazırlanan “Ozan İhlasi Tür ve Şekil Penceresinden” adlı kitabı mevcuttur.
|